Cumulus wetenschaps paviljoen – Essent

cumulus_paviljoen_energievraagstuk_gebouwalskas_03Op uitnodiging van Essent Corporate Affairs werd door middel van een besloten prijsvraag een ontwerp gevraagd voor een reizend paviljoen. Cumulus won deze prijsvraag.

Dit paviljoen moest met inzet van onder meer wetenschappers, studenten en publiek een bijdrage leveren aan belangrijke energievraagstukken. Het ontwerp werd gemaakt in samenwerking met Hiroki Matsuura, Rene Sangers en Aleksandar Hrib.

Cumulus fungeert als billboard, tentoonstellingsruimte en publiek interieur. Het bouwwerk is ontworpen vanuit de intelligentie van de kassenbouw en daardoor verplaatsbaar en in korte tijd op te bouwen. De evolutie van energiedistributie wordt vertaald in de vorm van de textiele wolken, die als warmtebuffer fungeren waaruit draden hangen die onder meer elektriciteit leveren vanuit op het dak geplaatste zonnepanelen.

cumulus_archibliq_paviljoen

cumulus_paviljoen_energievraagstuk_demontabel_05

cumulus_paviljoen_energievraagstuk_warmteopslag

Het paviljoen is opgebouwd uit een modulaire constructie van staal en isolerend glas tussen aluminium frames. Het bouwwerk biedt plaats aan een auditorium, tv-studio en twintig werkplekken. De open ruimte dient als binnentuin, terras en ruimtes voor edutainment-activiteiten.

cumulus_paviljoen

cumulus_paviljoen_energievraagstuk_billboard_09