Een hedendaagse langgevelboerderij


De toekomstige bewoners en eigenaren nodigden me uit om hun project te laten zien: Een voormalige langgevelboerderij aan de rand van het bos. Deels een authentieke, intacte stal en deels een te renoveren woonhuis. Daarbij de vraag om een voorstel te doen voor een verbouwing tot hedendaagse familieboerderij waar een groot gezin in de komende levensfasen goed kan wonen.

Deze opgave gaat niet zozeer over stijl – de opdrachtgevers hebben zelf een zeer goed gevoel van wat ze willen en hoe ze het kunnen realiseren – maar om de potentie van de plek, de oriëntatie en de bestaande structuur zo te benutten dat met minimale ingrepen het karakter van de langgevelboerderij intact kan blijven. Als ingreep wordt gewerkt aan het creëren van een entresol met slaapvertrekken en thuiswerkplek door de stal open te maken. De begane grond wordt een grote open woonruimte met een heldere zonering voor koken, spelen, ontspannen en bezoek. De woning krijgt daarbij een aantal bijzondere features zoals een mudroom tussen buiten en binnen, een bijzondere badruimte in de bestaande verhoging en een lang gekoesterde wens voor een grote open entreezone.

Het wordt de renovatie van een vervallen boerderij ruïne tot een karaktervolle woonboerderij met behoud van oude houten dakconstructie en kenmerkende elementen plus een grondige renovatie van het voorhuis naar een comfortabel en hedendaags wooncomfort.

Naast een constructieve en bouwkundige opwaardering wordt de volledige indeling herzien door een grote open loftachtige woonruimte en woonkeuken te creëren, een gelijkvloerse slaapkamer met badkamer, ondergrondse welnessruimte en inloopkast. De oorspronkelijke kleine woonkamer met haard wordt ingezet als bibliotheek waarbij de originele stenen en bouwkundige detaillering nog in het zicht worden gelaten.

Onder het volledige nieuwe dak worden 3 slaapkamers en een bijkomende badkamer voorzien. De grote open mezzanine tussen de balken zorgt voor een open relatie tussen de slaapvertrekken en de woonkamer.

Om te voorzien in tijdelijke huisvesting wordt er in de naastgelegen werkplaats een winterhuis gebouwd. Hoewel compact en spartaans van opzet, is dit winterhuis een bijzonder warm en gezellig onderkomen met ingebouwde bedstee en een slaapzolder voor 3 kinderen. Het winterhuis stelt de bewoners in staat om hun eigen verbouwing gefaseerd en doordacht uit te voeren en pas bij complete afwerking van de woonboerderij te verhuizen. Later kan dit winterhuis worden ingezet als bed en breakfast of als gastenverblijf.

Projectteam:
Olivier Vet architect, Roosendaal
Brooijmans Advies B.V, Roosendaal
JV Bouw B.V., Breda